Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
TURNUL BISERICII FRANCISCANE
Piața Trandafirilor nr. 10

Aşteptînd autobuzul în staţia Pieţei Trandafirilor poate v-aţi întrebat ce caută acolo turnul acela singuratic, în jurul căruia imaginaţia colectivă a tîrgumureşenilor a construit o aură de mister. Răspunsul ţine de prezenţa şi activitatea în oraşul nostru a călugărilor franciscani.

Mărturii despre existenţa ordinului franciscan în Tîrgu-Mureş există încă de la începutul anilor 1300. Călugării au construit atunci o mănăstire şi o biserică pe colina dealului cetăţii. După trecerea unei jumătăţi de veac, biserica respectivă a devenit neîncăpătoare, astfel încît franciscanii au început construirea unei noi biserici, în imediata vecinătate a celei vechi.

În secolul al XVI-lea nouă biserica a intrat în proprietatea reformaţilor, a căror putere în cadrul oraşului a crescut simţitor, membrii ordinului Sfîntului Francisc fiind nevoiţi să se refugieze în alte ţări. Totuşi, în secolul al XVIII-lea membrii ordinului s-au reîntors în Tîrgu-Mureş unde au construit o nouă biserica, la care au adăugat o mănăstire. Aceste construcţii au fost înălţate pe locul unde azi se află parcul din faţa teatrului. Imediat după cumpărarea terenului, în 1745, călugării au început lucrările. Dacă construcţia mănăstirii au fost terminată destul de repede (1777), înălţarea turnului bisericii a durat mai mult timp, aceasta fiind inaugurată numai în 1802. Mănăstirea şi biserica au fost construite în stil baroc avînd şi o curte interioară, unde călugării au înfiinţat o şcoală primară pentru băieţi. În spatele clădirilor era grădina unde călugării se îndeletniceau cu cultivarea legumelor şi a pomilor fructiferi.

În 1971, odată cu începerea lucrărilor la clădirea Teatrului Naţional, biserica şi mănăstirea au fost demolate, iar grădina călugărilor a devenit şi ea doar o amintire. Din toate aceste construcţii se mai păstrează una singură: turnul sub care se află intrarea în cavoul mănăstirii. Călugării au primit o clădire nouă în strada Milcovului unde, utilizînd vechile ferestre pictate aduse aici după demolarea bisericii din Piaţa Trandafirilor, au construit noua biserică, sfinţită în 1972 şi dedicată Sfîntului Emeric.

turnul bisericii franciscane