Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
TURNUL BISERICII FRANCISCANE
Piața Trandafirilor nr. 10

Așteptînd autobuzul în stația Pieței Trandafirilor poate v-ați întrebat ce caută acolo turnul acela singuratic, în jurul căruia imaginația colectivă a tîrgumureșenilor a construit o aură de mister. Răspunsul ține de prezența și activitatea în orașul nostru a călugărilor franciscani.

Mărturii despre existența ordinului franciscan în Tîrgu-Mureș există încă de la începutul anilor 1300. Călugării au construit atunci o mănăstire și o biserică pe colina dealului cetății. După trecerea unei jumătăți de veac, biserica respectivă a devenit neîncăpătoare, astfel încît franciscanii au început construirea unei noi biserici, în imediata vecinătate a celei vechi.

În secolul al XVI-lea nouă biserica a intrat în proprietatea reformaților, a căror putere în cadrul orașului a crescut simțitor, membrii ordinului Sfîntului Francisc fiind nevoiți să se refugieze în alte țări. Totuși, în secolul al XVIII-lea membrii ordinului s-au reîntors în Tîrgu-Mureș unde au construit o nouă biserica, la care au adăugat o mănăstire. Aceste construcții au fost înălțate pe locul unde azi se află parcul din fața teatrului. Imediat după cumpărarea terenului, în 1745, călugării au început lucrările. Dacă construcția mănăstirii au fost terminată destul de repede (1777), înălțarea turnului bisericii a durat mai mult timp, aceasta fiind inaugurată numai în 1802. Mănăstirea și biserica au fost construite în stil baroc avînd și o curte interioară, unde călugării au înființat o școală primară pentru băieți. În spatele clădirilor era grădina unde călugării se îndeletniceau cu cultivarea legumelor și a pomilor fructiferi.

În 1971, odată cu începerea lucrărilor la clădirea Teatrului Național, biserica și mănăstirea au fost demolate, iar grădina călugărilor a devenit și ea doar o amintire. Din toate aceste construcții se mai păstrează una singură: turnul sub care se află intrarea în cavoul mănăstirii. Călugării au primit o clădire nouă în strada Milcovului unde, utilizînd vechile ferestre pictate aduse aici după demolarea bisericii din Piața Trandafirilor, au construit noua biserică, sfințită în 1972 și dedicată Sfîntului Emeric.

turnul bisericii franciscane