Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
TABLA REGEASCĂ / CURTEA DE APEL
Str. Bolyai nr. 30

Clădirea a fost construită în stil baroc tîrziu în anul 1789 de văduva grofului Kendeffy Elek -consilier al Guberniului, Bethlen Krisztina. Acest eveniment este amintit de o placă memorială care se găsește în interiorul casei. Clădirea a servit ca locuință de iarnă, găzduind numeroase baluri și banchete luxoase la care participau V.I.P-urile vremii, adică cei de viță nobilă. În anul 1827 palatul a fost cumpărat de către stat și folosit ca sediu al Tablei regești.
Tabla regească a fost mutată din orașul Mediaș la Tg.-Mureș încă din anul 1754, dar, la început a funcționat într-o clădire vizavi de palatul Apollo.Cu timpul, această instituție s-a mutat dintr-o clădire în alta, pînă cînd, în cele din urmă, a ajuns în palatul construit de Bethlen Krisztina. Mutarea Tablei a constituit o "victorie" răsunătoare pentru orașul nostru, mai ales din punctul de vedere al dezvoltării vieții sociale, dar acest eveniment a avut efecte pozitive și asupra vieții economice.
Tabla regească a însemnat pentru Tîrgu Mureș un aflux de oameni culți și învățați, cunoscuți drept "crema" juzilor, adică cei mai buni din vremea lor. Pe lîngă pronunțarea verdictelor ei mai erau și profesori pentru canceliști, care după o perioadă de activitate în cadrul Tablei puteau deveni și ei juzi sau avocați. De altfel în cadrul instituției au lucrat mai multe persoane care în prezent sînt arhicunoscute. Astfel, înainte de anul 1848 au lucrat aici personalități ca Al. P. Ilarian, Avram Iancu, Aranka György sau Kővári László și alții. De acest lucru ne amintește și plăcuța memorială așezată pe fațada casei, lîngă poarta de intrare.
După revoluția din 1989 clădirea a fost folosită ca sediu de diferite partide, de exemplu P.U.N.R., U.D.M.R. etc. Din 1995, clădirea găzduiește sediul Curții de Apel.

tabla regeasca