Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
SINAGOGA DIN TG. - MUREȘ
Str. Aurel Filimon nr. 21

Despre existența familiilor de evrei în jurul orașului nostru există informații încă din secolul al XVII-lea. Comunitatea lor a crescut foarte repede. Dacă inițial număra 160 de persoane, în jurul anului 1941 a ajuns la circa 6000 de suflete (adică 12,2 % din locuitorii orașului din acea vreme).

Majoritatea acestor oameni au fost deportați în diferite tabere și pe front. După terminarea războiului au mai rămas în jur de 1500 de evrei în oraș, dintre care o parte au emigrat în Israel, imediat după formarea acestui stat. Azi mai sunt în jur de 170 de evrei în orașul Tîrgu-Mureș.

Despre existența familiilor de evrei în jurul orașului nostru există informații încă din secolul al XVII-lea. Comunitatea religioasă evreiască s-a format în 1850. În 1857 evreii au ridicat o casă de cult în strada Tyúkszer, azi cunoscută sub denumirea de Aurel Filimon, unde a funcționat o perioadă și școala evreiască. La puțin timp, școala avea să se mute în strada Baross Gábor (azi Horea) în clădirea în care funcționează actuala Școală generală nr 4. Această casă de cult a fost demolată în 1972, odată cu construirea teatrului.

Biserica evreilor ortodocși, care erau cei mai numeroși în orașul nostru, a fost construită între anii 1898-1899 de către Soós Pál după proiectele arhitectului vienez Iacob Gartner. Grandoarea construcției și timpul scurt în care a fost realizată reflectă nu numai numărul mare al credincioșilor, dar și puterea lor financiară.

Noua sinagogă a fost construită pe aceeași stradă cu vechea casă de cult. Este o clădire tipică pentru construcția sinagogilor, are o fațadă simetrică și trei cupole dintre care cea centrală este cea mai mare și se încadrează armonios în imaginea clădirii. Poarta de intrare indică influențe ale catedralelor creștine, dar interiorul sinagogii este decorat cu motive caracteristice. La intrare se găsește o plăcuță care ne reamintește povestea construcției clădirii, care a fost renovată în 1992.

http://sinagoga.netsoft.ro/index.html
sinagoga