Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
SEDIUL  MEȘTERILOR  CIZMARI
Piața Trandafirilor nr. 49

Breslele au avut un rol foarte important în viața orașului nostru. Ele și-au pus amprenta nu numai pe viața comercială și socială a orașului, dar au contribuit activ și din punct de vedere militar la apărarea acestuia. Construirea cetății a fost posibilă și datorită acestor organizații.

Breasla pantofarilor a fost una dintre cele mai vechi sociații. Existența lor este semnalată încă din primele decenii ale secolului al XVI-lea, iar în 20 aprilie 1620 ei au primit recunoașterea libertăților de la principele Bethlen Gábor. După "acreditare" breasla a devenit cea mai numeroasă și cea mai puternică dintre cele care existau la acea vreme în oraș. Organizația lor a contribuit la fortificarea orașului prin construirea unui bastion al cetății medievale.

La sfîrșitul secolului al XIX-lea sistemul breslelor a fost desființat, în locul lor fiind organizate asociații ale meșteșugarilor. În secolul al XX-lea imediat după organizarea acesteia, cizmarii au început lucrările pentru construirea unui sediu. Proiectarea a fost făcută de arhitectul Nagy Győző, iar lucrările au fost realizate de Soós Pál. Sediul, după mărturia tăbliței de la intrare, a fost terminat în 1890. Clădirea, construită cu un etaj, avea și două aripi de-a lungul curții. Încăperile de la etaj găzduiau birourile asociației, iar în odăile de la parter au fost amenajate camere de hotel și un restaurant.

Între 1937-1938 fațada clădirii a fost renovată și zidurile restaurantului au fost decorate cu palmieri și păuni pictați. În 1949 restaurantul a fost transformat în sală de cinema, iar o parte a fațadei a fost distrusă pentru amenajarea unei cofetării.
Din fericire, în 1982, la restaurarea clădirii, fațada a fost refăcută, redobîndindu-și astfel rafinamentul și frumusețea inițială.
sediul mesterilor cizmari