Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
SCHOLA PARTICULA
Str.Bolyai nr. 3


După Reformă, protestantismul s-a extins cu repeziciune pe teritoriul Transilvaniei, ordinele religioase catolice fiind expulzate sau desființate într-un timp scurt. Două dintre mănăstirile părăsite din Cluj și Tîrgu Mureș au fost transformate în școli pentru tineretul protestant. Mănăstirea din orașul nostru se afla în imediata vecinătate a bisericii din cetate, ambele fiind construite de ordinul franciscanilor. Sălile școlii erau în partea de nord a bisericii și a turnului, sălile de la parter avînd acces în biserică. În 10 august 1601, apoi în luna iulie a anului 1602, biserica și clădirea școlii au fost prădate și incendiate de oamenii lui Basta. Ca urmare, Schola Particula a fost mutată într-o clădire din strada Sf. Nicolae de atunci, actualmente pe locul acesteia aflîndu-se liceul Bolyai. În incinta cetății au fost păstrate, totuși, cîteva încăperi "în caz de pericol să aibă tineretul unde să învețe".

După un timp, aceste încăperi au fost transformate în locuințe pentru preoții-profesori, școala ocupînd de acum înainte clădirile "din oraș".
Din păcate avem foarte puține date legate de istoria acestei Schola Particula. Primul director (rector) a cărui nume este cunoscut - e vorba de Laskai Csokás Péter (Petrus Lascovius Monedulatus) - a condus școala din 1580, și era un preot erudit, care a studiat la universitățiile din Franța, Elveția, Italia și Wittemberg. Materiile studiate în cadrul Scholei au fost cele cunoscute pentru acea vreme. Existau patru clase: 1. Rudimenta, 2. Etymologia, 3. Syntactica și Poetica, 4. Rhetorica, Logica și Theologia.

Orele începeau la ora 7 și se sfîrșeau la 17, elevii avînd pauză de masă. Miercuri și sîmbătă în orar figurau repetiția și disputa, despre teme cum ar fi: "Este drept dacă Dumnezeul pedepsește o întreagă comunitate pentru păcatele unei singure persoane care face parte din comunitatea respectivă?" sau "Dacă din faptele bune și pioase ale unor persoane pot profita alții?". Clasele mai mari învățau pe lîngă limba latină și greaca și ebraica, studiind texte cum ar fi Noul Testament și Psalmul lui David.
Datele prezentate au fost spicuiri dintr-un orar al Scholei Particula din secolul al XVI-lea.
Schola particula