Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
PALATUL APOLLO
Piața Trandafirilor nr. 5

Palatul a fost construit între anii 1820-1822 de către grof Teleki Sámuel, fondatorul bibliotecii care azi îi poartă numele. Scopul lui Teleki era ca din veniturile obținute de pe urma clădirii să fie suportate costurile achiziționării cărților noi, întreținerea fondului existent la acea vreme (aproape 40.000 de volume) și asigurarea unor salarii decente pentru bibliotecari. Inițial, clădirea avea două etaje. Parterul era ocupat de diferite magazine, la etajul întîi au fost aranjate apartamente care au fost închiriate. La etajul doi a fost amenajată o singură sală, imensă, care era folosită ca sală de spectacole și de dans.

Palatul Apollo a găzduit mai multe baluri și serate de dans dar si spectacole ale actorilor ambulanți. Între anii 1824-1923 aici se țineau cîte patru spectacole săptămînal iar sala era arhiplină la fiecare spectacol. Este interesant de amintit că un ziar care apărea la Budapesta în 1843 consemnează că, în cazul în care ploua în ziua spectacolului "feciori zvelți aduceau domnișoarele în ciubări mari ca nu cumva acestea să-și împroaște pantofiorii cu noroi". După terminarea spectacolului domnii continuau "cheful" la hanul amenajat la parter în aripa din spate a clădirii, chefuri care adesea se terminau numai a doua zi.

În anul 1923 în pofida indicațiilor din testamentul lui Teleki, care specificau că palatul este inalienabil, clădirea a fost vîndută unui anume Bürger Albert care era fabricant de bere. Noul proprietar, vrînd să obțină un profit mai mare, a desființat sala de spectacole și profitînd de înălțimea sălii, formează încă un etaj amplasînd și aici apartamente.

Schimbările au afectat fațada clădirii, inițial construită în stil neobaroc, care acum a devenit eclectică. Tot din aceiași perioadă parterul palatului a fost ocupat de către Casinoul domnilor iar între anii 1969-1996 aici a fost amenajată clubul studenților. Azi clădirea este ocupată de către școala de artă populară și tot aici își au sediul diferite partide organizații nonguvernamentale.


palatul Apollo