Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
FÎNTÎNA CÎNTĂTOARE

Orașul nostru era vestit în secolul al XIX-lea și pentru faimoasa fîntînă cîntătoare, construită de Bodor Péter. Născut la Sîngeorgiu de Pădure în 1788, meșterul a surprins oamenii cu invențiile lui ingenioase încă din copilărie. Patronat de către familia Zejk, el a frecventat Colegiul reformat din Tîrgu-Mureș, după care și-a completat studiile la Politehnica din Viena. După terminarea studiilor el s-a întors în orașul nostru, unde prima lui lucrare a fost reprezentată de ridicarea unui pod peste rîul Mureș pentru care, ca material de construcție, a folosit în mod exclusiv lemnul. Podul a funcționat aproape un secol, apoi a fost înlocuit de unul metalic. Celelalte lucrări ale meșterului, cum ar fi scările care duc în turnul bisericii din cetate sau orga bisericii din Chibed, sînt folosite și azi. Se presupune că tot el a pictat frescele (aplicate pe zid uscat prin metoda așa zisa al-secco) din interiorul bisericii catolice din Gherla. Totuși, cea mai faimoasa lucrare al lui Bodor Péter a fost fîntîna cîntătoare din piața orașului nostru.

Pînă în 1807, în piața din centrul Tîrgu Mureșului mai existase o fîntînă care însă s-a defectat. Ca urmare, Consiliul orășenesc a hotărît organizarea unei licitații pentru reconstrucția ei. Planurile cele mai frumoase și cele mai potrivite modei secolului au fost prezentate de Bodor, care a finalizat reconstrucția între 1820-1822. El a mărit bazinul de apă, mărind astfel și volumul apei depozitate pentru eventualele cazuri de incendii, apoi a construit un fel de pavilion mic, care era acoperit de o cupolă. Aceasta ascundea ceasul și mecanismul, care folosindu-se de forța apei, asigura muzica. Pe cupolă era plasată o statuie a lui Neptun cu tridentul în mînă și care indica trecerea timpului, rotindu-se încet. Statuia făcea o întoarcere completă în 24 de ore, iar muzica putea fi auzită din 6 în 6 ore. Poate că pentru cititorii de azi această construcție ar părea prea pompoasă, dar ea a reprezentat gustul societății de atunci.

Autoritățile de la Budapesta chiar au fost de acord cu construirea unei fîntîni similare pe Margitsziget. Fîntîna a fost admirată de vizitatori și de locuitori pînă în luna decembrie a anului 1836, cînd o furtună puternică i-a demolat cupola. Mecanismele ascunse în cupolă s-au defectat și ceasul n-a mai putut fi reparat. Ca să păstreze tradiția, Consiliul orășenesc a angajat muzicanți care să cînte la orele deja obișnuite de locuitorii orașului. Cum edilii locali n-au găsit alt meșter care să repare mecanismul stricat, treptat "fîntîna miraculoasă" s-a degradat, ceea ce a rămas din ea fiind demolată în 1911.

Tradiția populară a făcut din Bodor o figură misterioasă, afirmînd că înainte de a fi executat el a cerut să fie lăsat să coboare în fîntîna lui, și atunci el însuși a luat o piesă mică, fără care mecanismele acestuia nu mai puteau funcționa. Toate acestea însă sunt pure fabulații, Bodor aflîndu-se în acea perioadă la Cluj, condamnat la închisoare pentru falsificare de bancnote și participare la revoluția din 1848-1849. După părerea mea ar fi frumos să reluăm măcar în parte tradiția și să avem ocazia să ascultăm muzică (bună) când ieșim puțin la plimbare prin centrul orașului.
fintina cintatoare