Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
CONSILIUL ORĂȘENESC
Piața Victoriei nr. 2

 
Sediul Consiliului orășenesc a fost mutat de mai multe ori în diferite clădiri din orașul nostru. O parte din aceste clădiri au fost demolate sau distruse în decursul timpului, altele însă există și acum și deservesc diferite instituții.
Tradițional consiliile erau ținute în casa judelui, dar în 1649, conform regulamentului orășenesc, a fost construită în incinta cetății o clădire special în acest scop. Incinta a fost folosită timp îndelungat pînă cînd armata austriacă a demolat construcția. Astfel, după 1741, o casă situată în Piața Trandafirilor a devenit sediul Consiliului orășenesc. Clădirea avea și un clopot care bătea de fiecare dată cînd un condamnat la moarte era dus pe ultimul lui drum sau în caz de incendii.

Mai tîrziu casa avea să fie transformată în han, care a aparținut familiei Fridrich. Azi zidurile casei găzduiesc incinta unui salon de coafură. Clienții pot să admire două tăblițe dintre care una ne reaminește faptul că în 1864 în acea cameră a fost ținută cea de a X-a reuniune a medicilor și a naturiștilor maghiari, iar cea de-a doua comemorează incendiul din 12 aprilie 1876. Pe această tăbliță este menționată și suma la care s-au ridicat pagubele (661.708 forinți) dar și suma primită în ajutor (18.755 forinți).

În 1770 Consiliul orășenesc a construit o clădire proprie. Însă nici de data asta consilierii nu au avut noroc, pentru că sediul lor a fost demolat în 1848 de către generalul austriac Gedeon. Molozul obținut după bombardarea cu tunul a clădirii a fost folosit pentru a astupa găurile existente atunci în piață. Un timp consiliul a ținut ședințele în palatul familiei Görög (azi Cercul Militar) apoi în 1856 a fost construit un nou sediu. Aici a funcționat Consiliul orășenesc pînă în 1908.

Clădirea de azi a Prefecturii a fost ridicată între anii 1906-1907, cu scopul de a servi drept sediu Consiliului orășenesc. Palatul a fost construit în stil secesionist-eclectic, după planurile arhitecților Komor Marcell și Jakab Dezső. După ani de zile în care el a fost folosit ca sediu al consiliului, în 1962 clădirea a fost transformată în sediu al Partidului Comunist, iar din 1989 este folosit de către Prefectura județului Mureș.


Alte imagini
Consiliul orasenesc