Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
CETATEA MEDIEVALĂ

 
Cetatea medievală din Tg.Mureș, monument istoric de mare valoare a fost construită în prima jumătate al secolului al XVII-lea. Pe locul cetății de azi, în secolul al XV-lea se înălța castelul-cetate al voievodului transilvan Báthori István. Construită în 1492, curtea castelului-cetate avea un plan de pentagon neregulat și șase bastioane. castelul avea scopul de a intimida eventualele încercări de nesupunere ale secuilor.

În anul 1601 trupe turco-tătare au năvălit și au distrus majoritatea clădirilor din incinta cetății. Ceea ce a rămas neatins, a fost nimicit de oamenii lui Basta, un an mai tărziu. O parte dintre notabili au găsit adăpost la Brașov. Între aceștia se afla și Borsos Tamás, care văzînd fortăreața brașovenilor a exclamat "dacă aș putea să construiesc un astfel de bastion la Tg.Mureș, n-ar mai fi nevoie ca locuitorii orașului să se ascundă în păduri". Aproape obsedat de ideea dotării orașului cu o cetate, Borsos Tamás, judele orașului între 1602-1605, a făcut o serie de demersuri pentru obținerea permisului de construcție de la principele transilvan și nu în ultimul rînd de la sultan. Inițiativa lui a fost acceptată, iar lucrările de construcție au fost demarate în 1602.

Constructorii au renovat la început biserica cea veche, apoi au fost construite bastioanele și au fost ridicate ziduri înalte de cca. 10 metri. Un șanț lat de zece metri și adînc de opt înconjura cetatea. Acesta a fost astupat cu ocazia lucrărilor de amenajare a orașului în 1910. Locuitorii au ajutat activ la terminarea cetății, dintre cele șapte bastioane ale cetății cinci fiind construite de breslele care s-au angajat să construiască fiecare cîte unul. Urcînd strada din Piața Bernády spre Colegiul Național Papiu observăm primul bastion, care a fost construit de breasla cizmarilor, cel de al doilea, un bastion dublu, a fost terminat împreună de breslele blănarilor și de cea a lăcătușilor. Cel de al treilea bastion situat la colț (în spatele clădirii Universității Petru Maior) a fost construit de către breasla dogarilor. Mai departe, se poate admira bastionul măcelarilor (primul de pe bulevard) și cel al croitorilor. Următorul bastion servea ca intrare în fortăreață, iar ultimul turn a primit numele după cel al constructorului fiind cunoscut ca bastionul Báthori.

În incinta cetății au fost construite mai multe case, care au fost demolate după 1775 cînd Habsburgii au construit o serie de clădiri militare (cazarmă, magazii de muniții). Aceste construcții au fost demolate în 1962 cînd autoritățile locale au decis să construiască un parc de distracții. Din păcate inițiativa a eșuat: din cauza lipsei de bani lucrările au fost stopate în 1973. În ultimul timp, edilii orașului încearcă să uilizeze din nou cetatea medievală, care este un punct e atracție pentru turiști.


Cetatea medievala