Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
CAZINOUL


Deși azi orașul nostru este considerat de către unii ca unul provincial, în secolele anterioare el avea o viață mondenă zgomotoasă. În 2 decembrie 1832 s-a hotărît înființarea cazinoului din Tîrgu-Mureș, care a fost deschis în 15 ianuarie 1833.

Nu se știe cui a aparținut ideea înființării, dar se pare că ea a venit dinspre aristocrația provincială. Azi, cazinoul este locul unde sînt practicate jocuri de noroc, însă în epocă, el era mai mult un club al aristocraților unde se citea presa, se purtau discuții elevate, se juca cărți și alte jocuri de societate și se fuma pipă.Acest lucru reiese clar din primele puncte ale statutului de înființare al cazinoului care afirmă că aceasta este un instrument care ajută la învățarea discutării elegante, la cunoașterea mai bună a situației din țară și din străinătate.
Statutul cazinoului, construit după modelul clujean, prevedea pentru fiecare membru al cazinoului plata unei cotizații de 10 forinți. În afară membrilor cu drepturi depline, existau membrii de onoare și invitați. Aceștia din urmă aveau dreptul la o ședere de opt zile în camerele de oaspeți ale cazinoului, dacă nu erau tîrgumureșeni, dar pentru o perioadă mai lungă aveau nevoie de consimțămîntul președintelui instituției. Prevederile referitoare la perioada de timp cît puteau să stea invitații s-au schimbat de-a lungul timpului.

Din banii adunați de la membrii cazinoului, au fost cumpărate între altele cărți, ziare, pipe, cărți de joc, tutun, ulei de lampă și lumînări. Pentru a mări încasările un timp ei s-au gîndit la vînzarea de vin și tutun însă majoritatea membrilor nu a fost de acord, ei fiind în mare parte preoți, profesori de teologie etc. După fondare, cazinoul a închiriat o casă lîngă piață, la etajul căruia au fost mobilate camere pentru citit iar la parter erau sălile de joc. Din cauza numeroaselor plîngeri, pentru nefumători a fost mobilată o cameră separată iar slujitorii membrilor au fost scoși din sălile de joc. În afară de cărți, cazinoul dispunea și de mese de biliard.

Statutul instituției prevedea ca aceasta să dispună permanent de cretă și de tacuri pentru jucători. Pentru că mesele de biliard erau scumpe și bugetul cazinoului era mic, era prevăzut că nu au dreptul la biliard cei care nu sunt obișnuiți cu jocul și cei care vor să învețe jocul. Au fost plîngeri și împotriva unor membrii care în febra jocului uitînd de bunele maniere vorbeau urît și cu glas tare deranjînd pe ceilalți. Că bugetul era mic se poate reiasă și din faptul că după un timp pipa și tutunul nu mai erau oferite din oficiu membrilor, iar cărțile de joc care nu mai puteau fi folosite ca atare erau tăiate și folosite pentru aprinderea pipelor.

Casa Kopeczi