Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
   home button invitatie button locatii button contact button
CASA TOLNAI


Casa, un frumos exemplu al arhitecturii baroce, a fost construită cu aproape 300 de ani în urmă de Tolnai János un mare nobil, care deținea funcția de jude al orașului. Clădirea a fost construită să imite curiile nobiliare de la țară, cu arcuri interioare făcute din cărămidă, cu mansardă și cu acoperiș de șindrilă. Ulterior, în anul 1885 casa a fost cumpărată de familia Pállfy care au avut-o în proprietate pînă în anul 1944.

Această clădire, cîndva luxoasă, azi e într-o stare deplorabilă, acoperișul ei fiind renovată ultima dată în anul 1967, după care lucrările au fost suspendate.Starea în care a ajuns clădirea degajă o atmosferă sumbră, întrucît se spune că în acea casă ar fi locuit călăul orașului.

Conștienți de pericolul pierderii acestui monument arhitectural profesorii și studenții de la Institutul de Artă Teatrală "Szentgyörgyi István" încearcă salvarea ei prin înființarea unei biblioteci proprii în incintă.

După o lungă perioadă în care starea de degradare a edificiului a fost destul de avansată, în anul 2006, clădirea a fost renovată pentru a i se reda funcționalitatea. Astăzi se află aici sediul noii Facultăți de Muzică, înființată în cadrul Universității de Artă Teatrală din Tîrgu-Mureș.
casa Tolnai