Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
CASA MAKARIÁS
Str. Revoluției nr. 45

 
Clădirea situată pe strada Revoluției a cunoscut un trecut glorios. Ea a fost construită pe timpul domniei împărătesei Maria Teresa, de către Makariás Walles György ofițer în armata imperială. Odată cu terminarea lucrărilor, lîngă casa a fost ridicată și o mică fabrică de bere. La construirea clădirii au fost folosite elemente baroce, foarte la modă în acea perioada. În secolul al XVII-lea casa a fost considerată drept cea mai frumoasă clădire fără etaj din orașul nostru.
Probabil și datorită acestei faime, în cursul anului 1773 prințul moștenitor al coroanei imperiale cu ocazia călătoriei întreprinse în Transilvania a poposit aici pentru o noapte.Parada militară și recepția de primire au fost organizate în cetate. Deoarece în zilele premergătoare plouase abundent străzile orașului au fost plin de noroi și astfel viitorul împărat Josif al II-lea a fost transportat pînă la cetate pe strada Palásköz cu ajutorul unei lectici.
În 1813 casa a fost cumpărată de către groful Teleki József iar mai tîrziu o găsim în proprietatea dr.-lui Engel József. În anul 1854 clădirea a fost preluată de către biserica reformată. După intrarea clădirii în patrimoniu, biserica a organizat aici un internat pentru fete, care și-a primit numele după faimoasa principesă ardeleană Bethlen Kata. În decursul unei perioade de timp internatul a devenit neîncăpător pentru elevele școlilor reformate astfel încît biserica reformată a fost nevoită să o mărească și s-o renoveze în 1939. După secularizarea clădirii, încăperile acesteia au fost transformate în apartamente și închiriate ca atare. Azi casa este folosită pentru primirea și ocrotirea copiilor defavorizați.


Casa Makarias