Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
CASA KÁRNÁSZ
Piața Petőfi nr. 1

 
casa KárnászClădirea din Piața Petőfi este considerată una dintre cele mai frumoase case din orașul nostru. Ea a fost construită în 1824 de către o familie de comercianți bogați. Cumpărată la mijlocul secolului al XIX-lea de către familia Gajzágó, etajul clădirii a fost folosit ca locuință, iar la parter a fost amenajat un magazin. Se pare că proprietarii au vrut construirea unei case care să impresioneze pe locuitorii orașului. Astfel, zidurile construcției au fost bogat ornamentate în exterior cu motive arhitecturale clasiciste și cu arcuri, în timp ce interiorul clădirii a fost acoperit cu picturi înfățișînd teme romantice. Din punct de vedere artistic, picturile sînt mai puțin valoroase, însă ele reprezintă o importantă sursă pentru reconstituirea imaginii de altădată a orașului nostru. Cele mai interesante imagini pentru cunoașterea istoriei arhitecturale tîrgumureșene reprezintă cele două picturi de la intrare. Pe prima dintre acestea a fost imortalizată o parte a străzii Călărașilor, iar pe a doua au fost pictate biserica cetății, biserica catolică, Casa Görög și chiar Casa Kárnász.

Imediat după ce trecea de pragul clădirii, vizitatorul ajungea într-o încăpere mică de unde a scară frumos construită îi conducea pe holul etajului. Aici, tavanul bogat ornamentat cu elemente arhitecturale a fost frumos decorat cu portrete feminine, amorete, figuri de femei așezate pe norișori. Pe zidurile holului sînt amplasate picturi romantice înfățișînd castele, orașe.

Toate încăperile au fost decorate la fel, însă după naționalizare o parte din camere au fost zugrăvite și închiriate. În anul 1986, după evacuarea chiriașilor, la inițiativa lui Walter József au fost începute lucrările de renovare a clădirii. Au fost restaurate toate încăperile, fiind îndepărtate nouă straturi de vopsea de pe ziduri, pînă la apariția zugrăvelii inițiale. După terminarea lucrărilor de restaurare, Consiliul orășenesc a mutat acolo biroul de oficiere a căsătoriilor civile. Pentru asigurarea unor condiții mai bune de oficiere a ceremoniilor a fost restaurată și clădirea din vecinătate, la etajul căreia a fost deschis un restaurant. La parterul caselor au fost amenajate magazine de cadouri, flori. Încăperile au fost ornamentate de artiști cunoscuți: lucrările de orfevrerie au fost asigurate de Mohr Lajos, lămpile din fier forjat au fost confecționate de către Hunyadi László iar sculpturile aparțin lui Bálint Károly. 

Casa Kárnász