Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
CASA COMITATULUI
Str. Bolyai nr. 5

 
Casa ComitatuluiVizavi de Colegiul Național Bolyai Farkas a funcționat pînă în 1941 sediul comitatului. Chiar la intrare ne izbim la propriu și la figurat de o poartă uriașă confecționată din lemn masiv pe care putem să observăm motive sculptate. Motivele nu au fost alese la întîmplare. Cele trei straturi din cadrul stemei comitatului Mureș reprezintă rîurile Mureș, Niraj și Tîrnava iar merele, snopul de grîu și butucul de vița simbolizează bogăția ținutului. Lîngă toate aceste motive mai găsim sculptat și steagul ținutului.

După ce trecem de intrare ajungem pe o curte interioară închisă. Pe frontul interior al casei se pot observa diferențele dintre stilurile de construcție folosite pe parcursul anilor. Casa a fost construită în stil baroc, pe partea interioare existînd elemente aparținînd barocului popular transilvănean. Arcurile interioare pledează și ele pentru o construcție în mai multe etape.
Partea cea mai veche a clădirii era proprietatea lui Szalai György care în 1711 a fost acuzat de lezmajestate și i-a fost confiscată o parte a averii.

Între proprietățile confiscate se număra și clădirea care a constituit baza de pornire pentru viitorul sediu al comitatului. Pentru că partea de clădire confiscată era prea mică pentru a servi ca sediu al comitatului, acesta a mai cumpărat și cealaltă partea a casei. În ciuda acestei achiziții, spațiul nu era suficient, motiv pentru care, în decursul anului 1744 au fost efectuate lucrări de mărire a clădirii. Lucrările au fost terminate foarte repede, încît în aprilie 1745 a fost ținută adunarea generală în noul sediu.

În decursul anului 1838 comitatul a cumpărat porțiunea de teren din imediata vecinătate, care aparținea colegiului reformat. La foarte scurt timp după intrarea în posesia lotului de teren au fost începute lucrările de construcție. În 1842 au terminat porțiunea cea nouă prin care curtea a devenit închisă. La parterul noii clădiri au fost înființate celulele pentru deținuți iar la etaj au fost amenajate săli de consilii.
În prezent clădirea găzduiește atelierele artiștilor plastici.
Casa Comitatului