Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
CASA BOLYAI
Str. Köteles Sámuel nr. 5

 
În anul 1804 marele matematician Bolyai Farkas, tatăl savantului de renume mondial Bolyai János, a fost angajat la catedra de matematică din cadrul Colegiul Reformat. Imediat după sosirea profesorului la Tîrgu-Mureș i-a fost dată în folosință o casă în apropierea școlii. În 1806 deoarece clădirea era veche, administrația școlii a plătit construirea unei case noi pe locul celei vechi.

Clădirea încorpora de fapt o locuință destul de modestă cu 2 sau 3 camere, arătând asemenea caselor micilor burghezi din acele vremuri.Locuința distinsului profesor era de multe ori și loc de învățătură, el invitînd de foarte multe ori elevii cei mai buni în propria sa locuință, cărora le preda ore în particular. După mai mult de patru decenii de profesorat în cadrul Colegiului Reformat, în 1851 Bolyai Farkas a cerut pensionarea lui dar a continuat să frecventeze colegiul și să ia parte în continuare la educarea copiilor. El a murit în 1856, așa cum se poate citi de pe placa de marmură care a fost zidită deasupra porții.

Casa în care a petrecut anii de copilărie și savantul Bolyai János din păcate nu mai există, ea fiind demolată în 1901, în locul ei fiind construită o clădire nouă. Construcția casei a fost făcută de către arhitectul Soós Pál care a fost, de asemenea, o figură renumită a orașului nostru, el construind o serie de case și clădiri. În clădirea cea nouă a locuit scriitorul și profesorul Molter Károly între 1890 și 1981.

casa Bolyai