Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
BISERICA DE PIATRĂ
Str. Mitropolit Andrei Șaguna nr. 9

 
Biserica de piatraContinuăm plimbarea noastră vizitînd Biserica de piatră de lîngă cimitirul vechi, ortodox. Cîndva, biserica și cimitirul erau situate la marginea localității, însă, odată cu dezvoltarea Tîrgu-Mureșului ele au devenit părți ale zonei de centru a orașului. Totuși ele sînt situate pe străzi lăturalnice, departe de zgomotul lumii moderne, astfel încît nimic nu deranjează nici odihna eternă a celor trecuți în neființă, nici rugăciunile credincioșilor.
Lăcașul sfînt, inițial construit din lemn, a fost înălțat de credincioșii greco-catolici cu acordul împărătesei Maria Tereza în 1750 din donațiile negustorului Andrei Grecu, fiind folosit și ca birou episcopal.Însă, trei decenii mai tîrziu biserica a ars din temelii și a fost nevoie de reconstrucția ei, lucru care s-a realizat între anii 1792-1794. Probabil pentru a evita o nouă catastrofă, biserica a fost reconstruită din piatră.

Arhitectul Topler János a proiectat clădirea și a supravegheat lucrările, iar construcția a fost comandată de către episcopul Ioan Bob. În cursul reconstruirii bisericii au fost folosite mai multe elemente ale stilului baroc. Cu toate că turnul și naosul au fost construite în acest stil baroc, deci conform trăsăturilor caracteristice ale arhitecturii vestice, totuși interiorul bisericii sugerează o atmosferă plină de mister, specifică cultelor din est. Odată cu reconstruirea bisericii a fost construită o parohie și o locuință pentru cantor. Lîngă casa acestuia funcționa școala elementară a greco-catolicilor din anul 1767.
După al doilea război mondial biserica a trecut în proprietatea episcopatului de rit ortodox. După preluarea clădirii, episcopatul a renovat biserica, schimbînd piese ale mobilierului, dar păstrînd icoanele vechi.

Biserica de piatra