Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
BISERICA DE LEMN
Str. Mitropolit Andrei Șaguna nr. 13

 Biserica de lemn
Biserica a fost construită pentru a constitui loc de rugăciune pentru români. Totuși, credincioșii de rit ortodox au preferat să meargă în bisericile ortodoxe din satele vecine, în acest scop traversînd chiar și Mureșul. Pentru ca românii să poată călătorii spre bisericile îndepărtate în siguranță și pe timp de iarnă, dar și pentru înlesnirea călătoriilor tîrgoveților, Borsos Tamás a inițiat construirea unui pod peste Mureș.
După mai multe încercări, în 1793 credincioșii ortodocși au primit aprobarea pentru construirea unui lăcaș de cult propriu. Ei au cumpărat o porțiune de teren și au început lucrările de construcție a bisericii, bucurându-se de suportul financiar al negustorului Constantin Hadji Stoian. Biserica, care a fost construită într-un an de zile, a fost împodobită cu icoane făcute de Popa Nicolae și Bon Vasile în anul 1814. Poarta metalică de la intrare a fost cumpărată de la palatul grofilor Bissingen.

Odată cu terminarea bisericii de lemn credincioși ortodocși au deschis porțile unei școli elementare. În cadrul școlii au lucrat ca învățători personalități ca Nicolae Panovici, Vasile Pantea sau cel care avea să devină mai tîrziu episcopul Partenie Trambițaș.
Biserica, monument istoric, este păstrată și azi în starea și înfățișarea sa inițiala. Construită în totalitate din lemn și acoperită cu șindrile ea are aspectul unui biserici catolice, impresia ținînd însă numai pînă la intrarea în incinta lăcașului de cult. În cursul anilor clădirea a fost renovată de mai multe ori; în 1970 din inițiativa lui Traian Trestioreanu apoi între anii 1988-1989, episcopul Lazar a început lucrări de renovare, ocazie cu care biserica fost ridicată cu 120 cm și pridvorul a fost închis.
Biserica de lemn