Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
   home button invitatie button locatii button contact button
ADĂPOSTUL SĂRACILOR  ȘI  BISERICA  REFORMATĂ


Biserica reformata
În Europa, în timpul evului mediu sărăcia a persistat aproape tot timpul, find cauzată de mai mulți factori care se încadrau în general categoriei catastrofelor naturale. Orașul nostru, oricît de prosper ar fi fost de-a lungul tipului, totuși avea oameni care, neavînd casă și nici venituri, trăiau din cerșit. Ameliorarea situației persoanelor, cîteodată a familiilor în cauză, era în general atribuția preoților. Din veniturie realizate, ei găseau cîțiva bănuți și pentru săracii orașului.
Nu rareori burghezimea înstărită ajuta și ea cu diferite donații. De exemplu, porțiunea de teren situată în strada Ștefan cel Mare de azi a ajuns în proprietatea Bisericii reformate prin donația domnișoarei Sásvári. Ea, neavînd moștenitori, a dispus în testamentul ei ca biserica, în schimbul obținerii proprietății terenului, să înființeze acolo un adăpost pentru săraci. Lucrările de construcție ale acestuia au fost începute în 1638, apoi la sfîrșitul secolului XVII și la începutul celui următor credincioșii reformați au mai construit o biserică și o clopotniță din lemn.

Imediat după terminarea construirii, casa săracilor a fost dată în folosință. Regulile adăpostului erau foarte severe, nu erau tolerate băutura sau cearta între cei care trăiau acolo. Locuitorii ei trebuiau să ia parte împreună cu preotul bisericii la slujbele zilnice, fiind acceptate numai persoanele care aparțineau confesiunii reformate, lucru care cauza dispute între protestanți și reprezentanții celorlaltor confesiuni. Locuitorii adăpostului care se certau în public erau amendați, în caz de recidivă ei fiind dați afară. Oamenii au fost liberi ca să umble la cerșit în folosul comunității, dar numai în timpul zilei, hoinăreala de noapte nu era permisă. Produsele primite erau adunate într-un depozit comun. Astfel, nevoiașii orașului au fost adunați, ei aveau un acoperiș deasupra capului și primeau și de mîncare. Toate acestea însă nu erau "pe gratis". Ei trebuiau să presteze muncă în folosul comunității lor. Pe lîngă cerșit ei se mai ocupau cu cultivarea plantelor și creșterea animalelor. Făcînd un lucru util, avînd un venit oarecare, ei nu se mai simțeau inutili societății și adăpostul săracilor prospera. După un timp ei au cumpărat un cal și o căruță cu care, transportau grîu la morărit.

Biserica reformataÎn anul 1788 teritoriul pe care a fost construit adăpostul a ajuns în administrația orașului, care sub pretextul că nu există fonduri pentru o instituție de acest fel, l-a desființat. Biserica reformată a păstrat numai porțiunea de teren unde au fost biserica și clopotnița de lmn. Între 1815 și 1830 acolo a fost înălțată biserica, numită mică (comparînd-o cu dimensiunile bisericii din Cetate este de înțeles această denumire), parohia, locuința rectorului și școala pentru fete și băieți. Biserica a fost sfințită în 1830 și resfințită în 1856, deoarece după Revoluția din 1848 ea a fost folosită ca spital militar.
Biserica reformata mica