Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE
Str. Gh.Marinescu nr. 38

Complexul de clădiri care se înalță pe partea de nord-est a orașului nostru găzduiește azi Universitatea de Medicină și Farmacie. În 1907 primăria orașului Tg.Mureș a inițiat o licitație pentru construirea unei școli militare. După discutarea ofertelor, firma cîștigătoare a fost cea a fraților Grünwald, care a terminat lucrările în 1909.

Cea mai mare clădire a complexului este cea a școlii, care are trei etaje. Construită în stil secession, clădirea găzduia cursurile pentru tinerii militari. În apropierea școlii, pe aceași parcelă a fost construită clădirea cu două etaje în care se găseau apartamentele profesorilor și "cazarma" elevilor. Deschiderea festivă a școlii militare s-a realizat la 5 octombrie 1909. După o perioadă în care ea a funcționat ca atare, la sfîrșitul deceniului al doilea al secolului trecut, școala militară a trecut din patrimoniul orașului în cel al statului.

La sfîrșitul celui de al doilea război mondial în această clădire a fost mutată o filială a Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității Bolyai din Cluj-Napoca. Clădirile mai mici au fost transformate în biblioteci, laboratoare. Venind aici mai mulți profesori recunoscuți în toată țara, a crescut și numărul studenților, ceea ce a sporit faima orașului nostru.

Din 1948 Universitatea de Medicină și Farmacie funcționează ca o instituție de sine stătătoare. Din 1962 a fost înființată secția română a Universității, numărul studenților dublăndu-se.

Orașul nostru a ajuns un centru universitar recunoscut în toată țara, venind aici studenți din toate părțile țării. Atfel, o instituție care a fost înființată ca să învețe oamenii de arme a devenit una care instruiește cadre care lucrează la salvarea vieții omenești. Dintre medicii care au absolvit cursurile Universității de Medicină și Farmacie mulți au ajuns cunoscuți în țară, dar și în străinătate.

Universitatea de medicina si farmacie