Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
RESTAURANTELE  DE  EPOCĂ  ALE  TG. - MUREȘULUI

Unde am fi putut merge la începutul secolului al XX-lea de Revelion ? (deși la vremea aceea sărbătorile se țineau în familie). Restaurantele au existat în număr mare în perioada ante și interbelică în orașul nostru.

În secolul al XIX-lea era cunoscut "Restaurantul lui László". Acesta funcționa și ca sală de bal, în plus găzduind și veritabile "chefuri". În secolul următor, clădirea restaurantului a fost renovată, ocazie cu care i-a fost adăugat un etaj, construit în stil secesionist. Denumit New York (azi restaurantul Mureșul), el a ajuns repede unul dintre cele mai cunoscute restaurante din oraș. La etajul clădirii au fost amplasate camere de hotel, iar la parter a rămas restaurantul, la care a fost adăugată și o cafenea. Vara, în fața restaurantului clienții însetați puteau să savureze o bere la umbra unei terase acoperite.

Un alt restaurant recunoscut a fost cel situat pe strada Bolyai nr.18, numit hotelul Domokos. Ca și în cazul hotelului New York, camerele de oaspeți erau situate la etajul clădirii, iar la parter restaurantul, bucătăria acestuia și o farmacie (probabil pentru cei care au exagerat cu mîncarea și cu băutura). Azi clădirea este sediul Direcției Județene de Statistică și altor birouri.

La începutul secolului trecut, Chioșcul Székely era restaurantul frecventat de mare burghezie, dar, în timp, el a decăzut, devenind locul preferat al tinerilor veniți de la țară, fiind deseori organizate baluri cu lăutari. După 1946, clădirea chioșcului a fost preluată de UMF și transformată în creșă (str. Gh.Marinescu nr.9).

Restaurantul Cocoșul de Aur (str. Călărașilor nr.106) a fost construit de către fabricantul de bere Bürger Alajos în 1893. Clădirea a fost naționalizată și transformată în depozit de alcool. Ulterior a fost renovată și redeschisă, fiind administrată de către fermele AVICOLA.

Restaurantul din strada Mihai Viteazul nr.3, foarte cunoscut în epocă pentru curățenia scărilor de la intrare, care erau spălate în fiecare zi.

Despre restaurantul de la Platou sau cafeneaua Europa, găsiți descrieri la grădina zoologică, respectiv Hotelul și cafeneaua Europa.


restaurante de epoca