Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
PIAȚA TEATRULUI

Locuitorii orașului nostru au încercat să înființeze un teatru permanent încă din secolul al XVIII-lea. Pînă la întemeierea acestuia ei au putut să asiste la reprezentațiile anuale ale actorilor teatrului din Cluj, desfășurate inițial în curtea cetății, și ulterior într-o sală a clădirii Apollo. Scena din curtea clădirii, construită în 1872, a fost mistuită de un incendiu patru ani mai tîrziu, astfel încît iubitorii de teatru au fost nevoiți să renunțe la spectacolele în aer liber.

În 1946 la Tîrgu-Mureș a fost înființat Teatrul Secuiesc, căruia în 1962 i s-a adăugat și o secție română. Acesta a funcționat în clădirea Palatului Culturii pînă în 1973.

Între anii 1971-73, după demolarea bisericii și a mănăstirii franciscanilor, spațiul obținut a fost folosit pentru ridicarea unui ansamblu de clădiri.
Teatrul, un edificiu din acest ansamblu de construcții, este o clădire impunătoare, concepută într-o accepțiune contemporană a barocului, stil deseori regăsit în construcțiile vechi ale orașului. Proiectarea arhitecturală a fost realizată de Mihaela Sava, Constantin Săvescu, Vladimir Savu, Aurel Sârbu și Clarisa Wohl. Decorațiile sălii de spectacole care are o capacitate de 600 de locuri, și interiorul clădirii sugerează o atmosferă caldă, intimă. Tapiseriile de pe pereții foaierului au fost realizate de Aspasia Burduja Omescu, broderia cortinei de Liliana Dinescu Țigănescu, iar porțile de intrare din aramă bătută sunt operele lui Hunyadi László.

Pe spațiul din fața clădirii teatrului au fost amplasate sculpturi ale artiștilor Mac Constantinescu (Tragedia și Comedia), Kulcsár Béla (Geneza), Zagyva László (grupul statuar al muzelor) și Gavril Ședran (Scoica).

Aranjamentele florale și spațiul deschis al pieții sunt menite să accentueze frumusețea ansamblului arhitectural, care, la rîndul lui, pune în evidență frumusețile și valorile arhitecturale ale vechiului centru al orașului nostru.


piata Teatrului