Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
HOTELUL TRANSILVANIA
Piața Trandafirilor nr. 46-47
  hotelul Transilvania

Chiar în inima orașului se înalță hotelul Transilvania, un loc primitor care aproape de două secole își întîmpină călătorii cu bucate alese și cu camere primitoare. Clădirea a fost ridicată la mijlocul secolului al XVIII-lea de către familia Ugron. Parterul construcției era ocupat de un restaurant și de diferite magazine.

Construită în stil neobaroc clădirea dădea un aer de metropolă la acea vreme orașului nostru. După terminarea construcției, în jurul anului 1863, în incinta clădirii a funcționat o vreme oficiul de poștă. Mai tîrziu, încăperea restaurantului a ajuns să fie folosită și pentru spectacole de cabaret și teatru. Spectacolele au avut un succes atît de mare încît la începutul anului 1898 s-a pus problema lărgirii restaurantului Transilvania. În decursul aceluiași an sala restaurantului a fost mărită, totodată fiind construită și o altă sală de spectacole în curtea hotelului unde, după vînzarea palatului Apollo, au fost ținute în mod regulat spectacole de teatru în decursul anilor '20. Un deceniu mai tîrziu a funcționat aici și sala de proiecție a cinematografului Edison.
De altfel, în anul 1897 aici au avut loc primele proiecții în orașul nostru.

După ani de glorie, clădirea hotelului a fost naționalizată și în timpul renovării, din neglijența lucrătorilor sala de spectacol s-a dărîmat iar partea de etaj, ocupată de hotel a fost demolată și reconstruită fără să se țină cont de aspectul inițial al clădirii. În anul 1988 hotelul a fost renovat ștergîndu-se și ultima rămășiță a stilului acestei construcții.

hotelul Transilvania