Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
HOTELUL ȘI CAFENEAUA EUROPA
Piața Bernády nr. 1
 

hotel si cafeneaua europaOrașul nostru fiind reședință de comitat avea mai multe locuri unde comercianții și călătorii puteau să odihnească pentru cîteva zile. Totodată, Tîrgu-Mureșul avea numeroase locuri unde cetățeanul plictisit putea să-și cheltuiască banii și să se amuze. Vă prezentăm clădirea unui hotel care oferea nu numai camere pentru călători dar și loc pentru amuzament pentru orășeni în cafeneaua de la parterul lui.

Clădirea, situată la colțul pieții Bernády, a aparținut familiei Csernát. Construită la sfîrșitul secolului al XIX-lea în stil eclectic, avea încorporată o serie de elemente caracteristice ale stilurilor renascentiste și baroce. Arhitecții, influențați de moda secolului, i-au adăugat, pe lîngă numeroasele elemente de décor, și două turnuri. Cel situat pe partea de colț a pieții și construit în formă poligonală avea o belvedere. Celălalt turn era "simplu" amintind de un trunchi de piramidă. Sălile cafenelei au fost mobilate elegant, pentru a satisface cerințele distinșilor clienți tîrgumureșeni. Imediat după deschidere, cafeneaua s-a bucurat de o mare popularitate.

Era considerat foarte șic să-ți consumi cafeaua de după-amiază scufundat în fotoliile Europei. Doamnele și domnișoarele mureșene emancipate, au obținut săptămînal o zi în care numai femeile puteau să intre în cafenea. În general, ele nu consumau decît prăjituri, înghețată, ciocolată și cafea cu lapte, lăsînd băuturile alcoolice și trabucurile pe seama domnilor.

Odată cu schimbarea proprietarilor a fost schimbat și numele cafenelei, aceasta fiind redenumită Cafeneaua Loyd. În 1950, după naționalizare, clădirea a fost privată de toate elementele de decor cu care a fost înzestrată la construire. Turnurile i-au fost demolate, ghirlandele și cariatidele distruse. Pentru refacerea vechiului aspect al casei au fost concepute numeroase planuri însă, din motive financiare, fațada clădirii nu a fost încă restaurată.restaurant europa