Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
GRĂDINA ZOOLOGICĂ


 
Cred că toată lumea din Tîrgu Mureș a vizitat măcar o dată platoul Cornești și implicit și grădina zoologică. Situat pe o înălțime din partea estică a orașului, platoul oferă o serie de ocazii pentru cei care vor să petreacă la iarbă verde, departe de zgomotul orașului. Odinioară dealul abrupt care ducea la platou era locul preferat al celor care practicau sporturile de iarnă. "Pistele", folosite pentru schi și săniuș, au fost transformate mai tîrziu în lanuri de porumb și în grădini. Azi pe locul acestor lanuri sunt case și vile, una mai luxoasă ca alta, formînd un fel de Beverly Hills al orașului nostru.

Platoul îmbină frumosul cu utilul, astfel încît se pot găsi locuri de agrement pentru toate gusturile. Copii găsesc un loc de joacă excelent, iar restul familiei poate organiza un picnic ori să intre la unul dintre restaurantele din jur. La ordinul primarului dr. Bernády György, la începutul secolului trecut, platoul a fost amenajat, în vederea deschiderii unui sanatoriu pentru boli pulmonare. Aerul curat de lîngă pădure ar fi fost menit să favorizeze recuperarea bolnavilor. Începutul primului război mondial însă, a pus capăt finalizării acestui proiect.

Totuși, prin 1907 a fost construit unul dintre restaurante și un loc pentru cei cărora le plăcea tirul sportiv. Mai tîrziu, prin anii `60 al secolului trecut au fost construite terenul de joc, teatrul de vară, calea ferată îngustă și grădina zoologică. Aceasta din urmă a fost inițiată de către Rend László, și a fost sprijinită de către Nicolae Veres, reprezentant al orașului în acel timp.

După amenajarea unor cuști provizorii, a fost construită și clădirea în care au fost plasați leii. Acea clădire a reprezentat "lucrarea de diplomă" a elevilor din anii terminali ai liceului de construcții în 1962. Ulterior, cuștile au fost înlocuite cu unele mai noi, care la vremea aceea erau cele mai moderne din țară și în 1978 a fost construit adăpostul pentru flori, pești și păsări exotice. În 1989 a fost inaugurată clădirea care adăpostește maimuțele.

Grădina zoologică a fost foarte cunoscută în țară și străinătate, fiind recunoscută pentru numărul mare de animale găzduite. Azi, grădina zoologică are un număr mai modest de animale, administrarea acesteia fiind foarte costisitoare pentru bugetul și așa destul de șubred al orașului nostru, dar și în aceste condiții reprezintă un punct de
atracție al orașului, care și acum, chiar pe timp de iarnă, merită a fi vizitat.

http://www.zootirgumures.ro/

gradina zoologica