Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
CLĂDIRILE  POLIȚIEI
Piața Trandafirilor nr. 43

 
Probabil toți locuitorii orașului Tg.Mureș au trecut cel puțin odată pe la sediul Poliției municipale, situat în clădirile de pe strada Borsos Tamás, la nr.16. Puțini sînt însă cei care știu faptul că o parte a clădirii a fost cîndva locuința proprietate personală al avocatului Musca Gavril. "Casa Musca", construită la începutul secolului al XX-lea în stil secesionist, a fost naționalizată după al doilea război mondial. Ulterior, au fost mutate acolo o parte dintre birourile poliției județene. Deși au mai fost construite încă două clădiri între anii 1951-1952, respectiv 1961-1962, spațiul a fost insuficient pentru întreg personalul IJP.

Ca urmare, birourile evidenței populației și-au găsit loc în casa baronului Kemény în secolul al XVIII-lea în stil baroc tîrziu, a servit mai multor scopuri în decursul timpului. Astfel, ea a fost sediul Cazinoului (1907), fiind mai tîrziu transformată în sediul Securității Statului (1921). Pentru o perioadă de timp casa a fost preluată de Asociația Bărbaților Catolici, însă după terminarea celui de al doilea război mondial instituțiile din "casa Kemény" au ajuns să se schimbe frecvent. În 1946 în clădire se găsea căminul de băieți al Institutului Pedagogic, în 1948 Școala Economică iar în 1957, în fine, a devenit sediul Casei Corpului Didactic și al Sindicatului din învățămînt. După un scurt interval de timp clădirea a ajuns să găzduiească Arhiva Județeană (1962) mutată și ea puțin mai tîrziu în sediul de azi, în strada Crizantemelor nr.7.

Bine, bine puteți întreba, dar unde era sediul poliției mai demult, înainte să fi fost mutat în strada Borsos Tamás ? Clădirea, care odinioară servise ca sediul al poliției, este situată pe Piața Trandafirilor la nr.43. Casa a fost construită pentru familia Faigenbaum cu o fațadă caracteristic secesionistă, care din păcate cu ocazia renovărilor din 1959 a fost distrusă. Azi în clădire se găsesc birourile diferitelor instituții.

Cladirile Politiei