Marosvásárhely nevezetességei

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button elérhetőség
A ZSIDÓ KASZINÓ
Főtér 21 szám

 
A hitközség, az Iskola utcai zsinagóga elkészülte után (1888-1889), már tervbe vette a kaszinó és klubterem építését. Az egyemeletes épületet a Széchenyi tér 21 szám alatti telken helyezték el, a telek tér felőli hosszában. A századfordiló után rövid idő alatt el is készültek az építkezéssel. Feltételezhető, hogy tervezője a bécsi Gärtner Jakob építész volt, aki a zsinagógát is tervezte. A szimmetrikus homlokzatú épület a két szélső rizalit íves vonalú oromfalával és gúla alakú tört síkú tornyocskájával, bécsi épületekre enged következtetni. A homlokzaton lévő díszek nem magyaros motívumok, hanem az osztrák főváros épületein található, szecessziós vonalú gipszminták. A földszint tér felőli helyiségeinek (az üzleteknek) portáljai díszes kiépítéssel álltak a falsík elé.

A húszas években, az üzletkirakatok modernizálásakor, ennek az épületnek is eltávolították az asztalos által készített szép kirakatszerkezetét, a homlokzatot a földszint magasságában modernizálták. 1982-ben, amikor a főtéri épületek homlokzatai közül sokat helyreállítottak, javítottak, a kaszinó épületének a földszinti homlokzatát még inkább modernizálták, minden díszétől megfosztották.
A kaszinót és a klubhelyiségeket az emeleti termekben helyezték el. Ott ünnepi műsoros esteket és táncestélyeket is rendeztek. 1944 után hivatali egységek használják.

(Keresztes Gyula - Marosvásárhely régi épületei)

Cazinou evreiesc