Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
CAZINOUL EVREIESC
Piața Trandafirilor nr. 21

 
În secolul al XIX-lea în Tîrgu Mureș a trăit o numeroasă comunitate evreiască. Numărul evreilor din urbea noastră s-a mărit așa de mult, încît sinagoga construită între anii 1888-1889 a devenit neîncăpătoare și a fost nevoie de construcția uneia noi. Lucrările de construcție la noua clădire a evreilor, din strada Brăilei, au fost începute prin 1927. Clădirea a fost proiectată pentru cca. 1000 de credincioși. Lîngă clădirea centrală au mai fost construite și două case de rugăciuni numite "polush"-uri. Ulterior, după terminarea războiului foarte mulți dintre evreii deportați nu s-au mai întors acasă, astfel sinagoga "nouă" a rămas neterminată.

La începutul secolului al XX-lea, cînd comunitatea era numeroasă, a fost ridicată problema deschiderii unui loc de agrement pentru membrii comunității evreiești. Astfel s-a născut ideea construirii unei clădiri cu funcția de club și de cazino. Cazinoul a fost amplasat pe piața centrală a Tîrgu Mureșului. Constructorul lui, pare să fie același Jakob Görtner care a proiectat și sinagoga din strada Aurel Filimon. Parterul clădirii era ocupat de mai multe magazine, iar la etaj au fost situate sălile destinate cazinoului și clubului.
Fațada cazinoului a fost bogat ornamentată dar în anii `20 ai secolului trecut, sub pretextul renovării și modernizării au fost distruse o parte a decorațiunilor exterioare secesioniste.

Un alt loc de agrement a fost casa de cultură a evreilor din strada Tipografiei, unde au fost organizate baluri, proiecții de filme, serate literare și alte evenimente culturale. Între altele, acolo au fost ținute reprezentațiile teatrelor evreiești din Iași și Vilnius. Casa de cultură din anii 1930 funcționa exclusiv ca cinematograf (numit mai tîrziu Progresul), apoi i-a fost schimbată destinația în sală de biliard. Azi comunitatea evreilor din Tîrgu Mureș aproape că nu mai există, deoarece o parte a celor rămași în viață după deportări au emigrat în Israel.


Cazinou evreiesc