Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
CASA KÖPECZI
Str. Revoluției nr. 1

 
Clădirea situată la colțul străzilor Revoluției și a Călărașilor este cea mai veche casă cu etaj care a fost construită în orașul nostru. Clădirea a fost construită în 1554 de un anume Köpeczi Nagy Tamás care în timpul reginei Izabella (văduva lui Zápolya János) deținea funcția de perceptor al veniturilor regale din Transilvania. La vremea construirii clădirii, care a fost așezată pe arcuri, potrivit modei vremii, aceasta era considerată drept cea mai mare și cea mai frumoasă casă din oraș. În 1631 proprietarul ei era Nagy Szabó István, care a primit de la principele I. Rákoczi György un act de privilegiu prin care era strict interzisă "atentarea" printr-un fel sau altul la bunurile din casă.Chiar și I. Rákoczy Ferenc a poposit aici în 1707. În decursul anilor clădirea a avut mai mulți proprietari, cum ar fi familiile Galambos, Kovács, Görög, Kelemen și Török, iar, pentru un timp, a fost cumpărată de iezuiți. Schimbările de proprietari s-au soldat și cu schimbări aduse clădirii.

În 1756 casa a fost cumpărată de la familia Borbély de către groful Teleki Laszló, care, cu ajutorul arhitectului Schmidt Pál, a reconstruit clădirea, păstrîndu-se numai zidurile de piatră. Această reconstrucție și schimbare a stilului, după toate aparențele a nemulțumit Consiliul orașului astfel că, într-o scrisoarea adresată consiliului, Teleki cerea ca aceasta (Consiliul) să nu se mai amestece pentru că el (Teleki László.) vrea numai binele clădirii și implicit și al orașului. Casa, a trecut în 1808 în proprietatea grofului Teleki József, care a făcut mai multe călătorii în vestul Europei studiind artele plastice. Noul proprietar a reconstruit casa zidind arcurile, mărind acoperișul și schimbînd fațada, conferind astfel clădirii un stil aparte. Tot în acest loc a fost începută de către Teleki József și strîngerea unui fond de cărți, care a fost anexată ulterior bibliotecii Colegiului Reformat.

casa Kopeczi poartaTot în incinta locuinței sale Teleki a organizat primul muzeu din oraș, aici expunîndu-și colecția de minereuri și animale împăiate, la care a mai adăugat un sertar cu obiectele necesare experimentelor din domeniul fizicii. Acest muzeu, după mărturia istoricilor vremii, era primul de acest gen în Transilvania. După un timp, colecția nu s-a mai bucurat de aceeași apreciere și a fost integrată colecției școlii reformate. După 1845 în cadrul clădirii funcționa Cazinoul unde au fost organizate carnavaluri și baluri pentru aristocrația vremii.
Înfățișarea casei a mai fost schimbată și din considerente practice și bănești, primindu-și aspectul de azi în cursul anilor '50 ai secolului trecut.

Casa Kopeczi