Locuri cu istorie - Tg.- Mureș

romana
magyar
  home button invitatie button locatii button contact button
BISERICA ȘI MĂNĂSTIREA MINORIȚILOR
Str. Köteles Sámuel nr. 4

 
Reforma religioasă a periclitat serios supremația Bisericii catolice, care s-a văzut nevoită să lupte prin toate mijloacele pentru interzicerea religiilor protestante. Totuși, într-o perioadă de timp în care în toată Europa protestanții au fost urmăriți, torturați și nu de puține ori omorîți, toleranța transilvană și-a spus încă odată cuvîntul. În anul 1557, Dieta de la Turda a înlesnit exercitarea liberă a religiilor necatolice. Aceste hotărîri au fost confirmate la 6 ianuarie 1571 în Dieta ținută la Tg.Mureș.Hotărîrea a însemnat recunoașterea religiilor protestante (luterane, calviniste, evanghelice și unitariene) și tolerarea religiei ortodoxe. În anii care au urmat, numărul credincioșilor unitarieni a crescut mult, ei ajungînd la o superioritate numerică față de proteștanți. Consemnările din epocă ne arată că unitarienii au deținut o biserică și o școală încă din secolul al XVI-lea, instituții care au fost însă distruse în 1600. Din păcate, nimic nu a fost consemnat sau schițat despre înfățișarea bisericii.

După distrugerea bisericii numărul credincioșilor a scăzut vertiginos, astfel încît nu și-au mai putut permite să înalțe o altă biserică pînă în secolul al XIX-lea. În anul 1849 ei au cumpărat un teren (azi colțul străzii Bolyai și Borsos Tamás, vizavi de Biblioteca Teleki) pe care au construit în 1869 o clădire care găzduia lîngă un loc de rugăciune și un han. Inițial, hanul a fost denumit Mátyás Király, apoi din 1920 acesta a fost redenumit Oroszlán. În același loc și sub același nume (Leul) a funcționat în anii '80 ai secolului trecut o faimoasă berărie. Azi clădirea găzduiește un restaurant și un birou de copiat acte.
Biserica credincioșilor unitarieni a fost construită din eforturi proprii, lîngă clădirea mai sus amintită, între anii 1929-1930. Tăblița de la intrarea bisericii amintește de inginerul arhitect și de constructorul bisericii.
Clădirea, nu demult renovată, are și o sală de ședințe spațioasă în care deseori au fost organizate expoziții și alte evenimente culturale. Putem afirma că biserica unitariană joacă un rol activ în viața culturală a orașului nostru.

Biserica unitariana
Biserica unitariana