A BETEGSEGÉLYZŐ ÉPÜLETE
Sándor János u.12

 

A XIX. század végi eklektikus egyemeletes épületet a Poklos-patak partján az állam építtette, ahol a különböző orvosi rendelők álltak a dolgozó betegek rendelkezésére. Ott volt a betenyilvántartás, és ott fizették a betegsegélyezés napidíjait.
1945-től itt rendezték be a bőr- és nemigyógyászati klinikát, 1970-től pedig a szemészeti klinikát. 1984-től különböző vállalatok igazgatóságai használták az épületet.
A szimmetrikus, ötsíkú épület eklektikus homlokzatán a középső rizalitot, a földszint magasságában erőteljes 3/4 pillérek, az emelet magasságában ionfejezetes oszlopok határolják le. A két oszlopfőre helyezett fogsoros szemöldökpárkány fölött íves vonalvezetésű párkány ismétlődik. A két szélső rizaliton, a két-két ablakot összefogó szemöldökpárkány hasonló kialakítású. A rizalitok szélességében erkély készült, kovácsolt vaskorláttal. A középső rizalit főpárkánya fölé lépcsős kialakítású attikafaldíszt építettek. Valószínű, hogy annak homloksíkján az építés idejét számokkal tünteték fel, amint az akkortájt szokásos volt. Az ötvenes években, a homlokzat felújításakor a falfelületet durván, dörzsölten vakolták le, miáltal az arányosan szép homlokzatot eldurvították. Az attikáról az évszámot eltávolították.

 

(Keresztes Gyula - Marosvásárhely régi épületei)